Garnwerd Grandioos 2022: terugblik zondag 10 juli 

Voor sommigen hèt hoogtepunt van Garnwerd Grandioos, mee doen met de Braggeltocht, voor anderen vooral het plezier van kijken. Het is de 10e editie van deze prachtige tocht door de sloten en modder rondom Garnwerd. Dit jaar geen rijen voor de tafels in de tent om je in te schrijven. Het inschrijven gaat nu via een ticketsysteem. Je ticket wordt gescand bij de ingang van de tent. De rij is er nog wel, nu voor het T-shirt. Niet dat iemand dat erg vindt. De sfeer is net zo vrolijk en uitgelaten als bij de laatste Braggeltocht in 2019.

De start en de finish van de Braggeltocht zijn veranderd en ook een deel van het parcours is nieuw. Nu de feesttent van Garnwerd Grandioos niet meer midden in het dorp staat, is door de mannen van BT Events, die de tocht organiseren, besloten om ook de start en finish te veranderen. Er wordt gestart en gefinisht naast de feesttent onder de grote boog van de sponsor Jumbo Leens/Uithuizen. Natuurlijk vertrekken eerst de wedstrijdlopers. Plezier en de snelheid is voor hen van belang. In totaal zijn er tien wedstrijdlopers, 7 mannen en 3 vrouwen. Menno Dijkstra komt als snelste loper over de finish. Hij is het braggelen niet verleerd, want ook in 2019 en 2018 was hij de winnaar. Ricardo Damminga komt als 2e over de finish en Stef Kuiper als 3e. Nynke Veenstra, Harriët Visscher en Janke Vaatstra komen tegelijkertijd over de eindstreep.

Na het startschot voor de wedstrijdlopers starten enkele minuten later de recreatieve lopers in groepen van circa 100 mensen. De deelnemers wandelen of lopen in een drafje richting de eerste sloot bij de dijk, het braggelen is begonnen. Helaas is het weer niet al te best. Er valt zelfs af en toe een klein buitje en de temperatuur is zo’n 18 graden. Aan sommige deelnemers is te zien dat ze het koud hebben, maar van stoppen willen ze niets weten. De lopers en de vele toeschouwers genieten volop. Gelukkig klaart de lucht tijdens de tocht steeds meer op en stijgt de temperatuur. Het parcours heeft een aantal nieuwe hindernissen waar over heen geklommen, gelopen en vanaf gegleden moet worden. En natuurlijk is er muziek onderweg. Het dweilorkest De Post its is er als vanouds, net als dj Guus, die halverwege de tocht in een trailer staat, waar iedereen een drankje kan pakken. Bij de feesttent, als de finish bijna in zicht is, staat boer Bennie in een trailer met zijn boerenrocknummers iedereen aan te moedigen

Onder de modder en met een grote glimlach op hun gezicht behalen alle deelnemers, in totaal bijna 1000, de eindstreep. Het modderspektakel zit er weer op. Deelnemers frissen zich op en keren terug naar het feestterrein, waar nog veel mensen zijn om te genieten van de kermis en iets lekkers te eten en te drinken.

’s Avonds is het tijd voor de Hollandse avond. Vanaf 20.00 uur klinkt de stem van zanger Koos Jansen in de tent. Koos is gevraagd om de avond te openen en te zorgen dat de tent vol komt. En dat lukt. Vanaf het feestterrein stromen de mensen binnen. Het wordt nog drukker dan de avond ervoor. Koos brengt de sfeer er al goed in. En na hem is een vol programma met maar liefst vier optredens, namelijk van Melissa Smilda, Henk Wijngaard, Marco de Hollander en Orlando Uitenwerf. Orlando verzorgt de afsluiting van deze geweldige slotavond.

Om 00.00 uur zit het dorpsfeest Garnwerd Grandioos er weer op. Tot volgend jaar!

 

Garnwerd Grandioos 2022: terugblik zaterdag 9 juli 

Het is gezellig druk op de braderie. Met zo’n 60 kraampjes is er van alles te zien en te beleven. Vrijwilligers hebben ’s morgens meegeholpen om de kramen op te zetten. Rond 17.00 uur worden alle spullen weer ingepakt en keren de standhouders huiswaarts. Het is dan weer tijd om de kramen op te ruimen. Iedereen bedankt! En tot volgend jaar op de braderie!

In de loop van de middag wordt het luchtspektakel afgeblazen. Het waait te hard. Er was zoveel belangstelling voor een luchtballonvaart dat er maar liefst vier luchtballonnen de lucht in zouden gaan. Maar helaas. Dit jaar gaan er geen luchtballonnen omhoog en blijft ook het trike-vliegtuigje op de grond. Volgend jaar hopelijk minder wind.

En als het donker begint te worden, stroomt de tent weer vol net als de avond ervoor voor de tentquiz. Het is tijd om mee te zingen en natuurlijk te dansen op de muziek van de band Lead. Een coverband die maar één doel voor ogen heeft: Feest! En dat is gelukt. Het wordt een prachtige avond.

 

 

Garnwerd Grandioos 2022: terugblik vrijdag 8 juli

Vroeg in de avond is het tijd voor de muziekbingo, georganiseerd door de jeugdactiviteiten-commissie. De kinderen komen enthousiast de tent binnen, evenals een aantal ouders. Maar liefst 51 kinderen doen mee aan de bingo. Voor deze avond zijn speciale kaarten gemaakt. Op de kaarten staan niet alleen getallen, maar ook de namen van artiesten of de titel van een liedje. Ongeveer de helft van de getallen komt overeen met een liedje.

De jeugdactiviteiten-commissie heeft de taken goed verdeeld: Linda draait aan de bingomolen, Arie zorgt voor de liedjes en Miente is de spreekstalmeester. Ook geeft Miente zo hier en daar wat tips, vooral aan de wat jongere deelnemers. Alleen een volle kaart levert een prijs op. Er zijn tien prijswinnaars. Door de geweldige opkomst is het super geslaagde muziekbingo.

Na deze jeugdactiviteit is het tijd voor de derde editie van de Garnwerder Tentquiz. De tent zit bommetje vol. Maar liefst 24 teams hebben zich opgegeven. Om al deze deelnemers van drinken te voorzien lopen Kees Jan, Nynke en Harriët rond om de bestellingen op te nemen en te bezorgen aan de tafels.

Door het quizteam, Anita, Gerro, Frank en Marleen, zijn weer geweldige vragen bedacht. Velen pijnigen hun hersenen, en uiteindelijk zijn er drie teams óf eigenlijk vier, die er met de prijzen vandoor gaan. De prijs voor het mooist, best, origineelst en divers geklede team is het team De ordinaire dellen. De prijzen voor de winnaars van de tentquiz zijn Muts United (3e prijs), De Favorietjes (2e prijs) en de winnaar van deze zeer geslaagde avond is het team Guusje.

 

Garnwerd Grandioos 2022: terugblik donderdag 7 juli

Aan het begin van de avond komen er steeds meer mensen de feesttent binnen lopen. Ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, neven en nichten, buren en goede én vage bekenden, ze komen allemaal voor de musical van de leerlingen van de basisschool de Kromme Akkers. De tent is zo vol dat er extra banken nodig zijn.

Garnwerd Grandioos begint al een aantal jaren met een musical. Dit jaar wordt het verhaal De tent op zijn kop gespeeld over de Spaanse camping van Carlos Olé en zijn vrouw Marloes. De zaken gaan niet zo goed, totdat een bus vol vakantiegangers een klapband krijgt pal voor de camping.

Juf Hilde verwelkomt iedereen en geeft het startsein voor de musical. De voorstelling is een succes. Het publiek vermaakt zich uitstekend. De kinderen spelen hun rollen met verve, zingen vrolijke liedjes en maken zelfs spontane grappen.

Meester Mark sluit de avond af door iedereen hartelijk te bedanken en stelt zichzelf direct voor als het nieuwe schoolhoofd. Garnwerd Grandioos is begonnen!

 

 

 

Tekst Marian Kielema

Foto’s garnwerd.eu en braggeltochtgarnwerd.nl