Terugblik op Garnwerd Grandioos 2023: 

woensdag 5 juli t/m zondag 9 juli

Het was een spannend begin van Garnwerd Grandioos. Storm Poly raasde over ons land. De feesttent had het moeilijk. De mannen van de tentcommissie hadden zo hard gewerkt om er weer een prachtfeest van te maken, dus het kon toch niet mis gaan. Er was gelukkig genoeg hulp. Met hulp van de boeren werd de tent verstevigd met touwen die  aan trekkers werden vastgebonden. En er waren  vrachtwagens om de tent een beetje uit de wind te houden. Eind van de middag was er crisisberaad. Met duct-tape en tyraps werd de tent weer in elkaar gezet en een halfuur later dan gepland kon de musical beginnen. En daarmee was Garnwerd Grandioos geopend.

 

Peter Nooren, Marco Kramer, Erik Medema, Richard Kramer, Johan Keizer, John Nooren, Guido Horst en Derk Maatjes hebben er als tentcommissie, samen met de vele vrijwilligers, een geweldig feest van gemaakt. Met deze terugblik per dag kunt u heerlijk nagenieten.

Terugblik woensdag 5 juli

Woensdagavond stroomde de feesttent vol met vaders en moeders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s, neven en nichten, buren en goede bekenden. Ze kwamen allemaal voor de musical ‘Het goud van eiland Albatros’, die gespeeld werd door de leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool de Kromme Akkers. De generale repetitie moest ’s morgens afgebroken worden vanwege de storm. De tent stond na de storm niet meer helemaal recht en het zelfgemaakte decor was beschadigd. Met man en macht is door de leerkrachten en de tentcommissie gewerkt om ’s avonds toch met een spetterende musical het dorpsfeest te openen. Blije spelers, swingende liedjes, enthousiast publiek, trotse juffen en meester, perfecte techniek, een mooi decor, een afscheidslied en polonaise: de avond had alles in zich wat een afscheidsmusical hoort te zijn. De kinderen kregen een staande ovatie van het publiek en deden daarom ter afsluiting een extra diepe buiging.

Terugblik donderdag 6 juli

Donderdagmiddag was het tijd voor de opening van de kermis door clown Joepie.

Met haar rode dopneus, vrolijke hoed en gehuld in een ballonnengewaad trok ze volop de aandacht. De kinderen kregen een vrijkaartje en renden onder luid gejoel de kermis op, de meesten naar de zweefmolen. De kermis was geopend en was er tot en met zondag.  

Het avondprogramma was traditiegetrouw voor de klaverjassers, sjoelers en darters. Er waren vele prijzen te winnen. De 28 klaverjassers waren ruim in de meerderheid. Er waren tien sjoelers en vijftien darters. De sjoelers rondden als eerste hun competitie af. Kor van Dijk was vorig jaar nog tweede, maar ging er nu met de hoofdprijs vandoor. Dick Bonsing won de 2e prijs en Grietje Kok werd derde. Bij het kaarten won Arie Terpstra, de tweede prijs ging naar Bob de Pauw en Sjoerd Busscher won de 3e prijs. Terwijl de sjoelers en klaverjassers al lang uitgespeeld waren, vlogen de pijlen nog richting dartborden.  In een spannende finale tussen Johan Keizer en Stefan Daalman, won Johan.

Terugblik vrijdag 7 juli

Vrijdagavond was het tijd voor de muziekbingo voor de jeugd en de vierde én laatste editie van de Garnwerder Tentkwis. Beide activiteiten waren een groot succes. Maar liefst 40  kinderen deden mee aan de muziekbingo, georganiseerd door Linda, Arie en Miente van de Jeugdactiviteiten-commissie. Rond 19.00 uur liet Linda het eerste balletje uit de bingomolen rollen. De bingo ging van start. Sommige getallen kwamen overeen met de titel van een liedje en dan werd er luidkeels meegezongen. Bij het nummer ‘hoofd, schouders, knie en teen’ zat er geen kind meer op zijn stoel en werd er enthousiast mee gedaan. Er waren uiteindelijk zeven winnaars, die met een leuke prijs naar huis gingen. Alle kinderen kregen een vrijkaartje voor de zweefmolen.

De tent was al prachtig versierd in zwart-wit met glitters, ook de dresscode van de avond. Na de muziekbingo kleurde de tent helemaal zwart-wit met glitters. Het was tijd voor de tentkwis. De meeste teams hadden zich aan de dresscode gehouden. En dat waren er circa 25. De quizmasters Anita en Gerro zagen er prachtig uit. Dat gold ook voor de jury en de bediening. De quiz bestond uit zes rondes. Na iedere twee rondes kwam er een tussenstand. Het team dat op dat moment het minste aantal punten had, moest zingen, karaoke. En dat vonden sommige teams best spannend.

Na zes rondes was de top 3:

  1. De Garnwerder Stokrozen
  2. De Favo
    rietjes
  3. Baywatch

De ‘poedelprijs’ was voor team Adje. Ze kregen zakdoekjes, hun score was om te huilen. De prijs voor het mooist verklede team ging naar Muts United. Ze waren verkleed als nonnen, compleet met borstel en 

bakjes wijwater.

Anita, Gerro, Marleen en Frank hadden weer een geweldige tentkwis georganiseerd. Ze hebben aangegeven dat dit de laatste tentkwis is die zij organiseren. Is dit echt zo? Of nog eentje dan………

 

Terugblik zaterdag 8 juli

Voor zaterdag was een hele warme dag voorspeld. En helaas kwamen de weersvoorspellingen uit. Het was daardoor rustiger op de braderie. Het was gewoon te warm. Terwijl er een variatie aan kramen was en dus genoeg te zien en te beleven. Natuurlijk kon er net als vanouds mee gereden worden op de trikes of motor met zijspan. De Freebikers boden deze ritten aan voor een zacht prijsje. Het geld ging naar een goed doel, de stichting Oxalis Depei 4 kids. Deze stichting heeft als doel om kinderen die door ziekte, mishandeling en misbruik beschadigd zijn weer een lach op hun gezicht te geven.

In de loop van de middag werd het luchtspektakel afgeblazen. Het waaide te hard. Dit jaar gingen er geen luchtballonnen omhoog.

Het bleef die avond lang warm. Toch stroomde de tent vol toen coverband Flame begon te spelen. Remy, Johan, Mart, Remon en zangeres Lotte zorgden voor een energieke en interactieve show, waarbij ze hit na hit speelden. Er werd volop meegezongen en gedanst. En als de band pauze nam, was er geen tijd om zelf even rust te nemen. Nee, dan was er Deejay Bas en ging het feest gewoon door. Het werd een pracht avond.

Terugblik zondag 9 juli

Voor sommigen hèt hoogtepunt van Garnwerd Grandioos, mee doen met de Braggeltocht, voor anderen vooral het plezier van kijken. Het was de 11e editie van deze prachtige tocht door de sloten en modder rondom Garnwerd. De mannen van BT Events, die de tocht organiseerden, hadden een geweldig parcours uitgezet met nieuwe hindernissen waar over heen geklommen, gelopen en vanaf gegleden moest worden. Het was prachtig weer, de zon scheen volop en er was weinig wind. Dus het was druk, niet alleen rond de feesttent, waar net als vorig jaar gestart en gefinisht werd onder de grote boog van de sponsor Jumbo Uithuizen. Maar ook in de weilanden en bij de sloten stond veel publiek. Natuurlijk vertrokken eerst de wedstrijdlopers. Plezier en de snelheid was voor hen van belang. Na het startschot voor de wedstrijdlopers startten enkele minuten later de recreatieve lopers in groepen van circa 100 mensen. De lopers en de vele toeschouwers genoten volop. En er was er muziek onderweg. DJ Kees en DJ Guus zorgden voor de nodige muzikale gezelligheid en ook Kimberly was van de partij met haar vrolijke liedjes, waarmee ze de braggelaars aanmoedigde. Onder de modder en met een grote glimlach op hun gezicht behaalden alle deelnemers, in totaal bijna 1000, de eindstreep. Het modderspektakel zat er weer op.

’s Avonds was het tijd voor de Hollandse avond. Dit jaar waren er een paar oude bekenden. Zo stond Orlando Uitenwerf voor de derde keer in de feesttent. En na jaren was Theo Driessen terug. Samen met Sandy vormt hij Kleintje Diep Triest en dat werd weer als vanouds Nederlandstalige muziek in een stevig jasje. Jordi Weijer was er voor het eerst, net als Daniëlle Wijkstra. En het was de tentcommissie gelukt om de Drentse band Mooi Wark naar Garnwerd te halen. Dat werd een groot feest.

Met deze prachtavond vol muziek werd rond 00.00 uur het dorpsfeest Garnwerd Grandioos afgesloten. Het feest zat er weer op. Tot volgend jaar!

Tekst Marian Kielema

Foto’s garnwerd.eu en braggeltochtgarnwerd.nl